web analytics
Teun Catharinaschool Wellerlooi Header

Teun, beeld van een jongen met pet

in 2003 gemaakt door de kunstenaar Erik Buijs (1970, Rhenen) voor gemeente Bergen.

Het staat nu in tuin van de Catharinaschool in Wellerlooi.

Erik Buijs maakt al jaren naam met een stroom beelden in de openbare ruimte, van schoolplein tot TBS-kliniek. Vaak in beton, brons of aluminium gestolde beelden van gekleide aardmannetjes. Monumentale mannetjes die gezien willen worden. Het type nar dat een beetje verwant is aan de driftige ster uit de briljante animatie La Linea, maar dan iets introverter, maar vaak net zo sneu. Sneu maar vol power en soms akelig herkenbaar.

Buijs bouwt zijn beelden op uit klei of was, het maakplezier en de sporen van het boetseren – inclusief duimafdrukken, handpalmvegen en messnedes – zijn goed zichtbaar. Mooi atelier ook trouwens.

In zijn vrije werk maakte Buijs onlangs een nieuwe stap. Al snijdend in piepschuim maakte hij, heel losjes, een aantal samengestelde beelden, dartele 3D collages die naar meer smaken. Kijk bijvoorbeeld naar deze fraaie Jezus-figuur, een echte katholieke oervorm bekend van boven de deur. Met speels gemak in elkaar gezet, vervolgens bij de gieter in vulzand gezet en volgegoten met vloeibaar aluminium dat het piepschuim in een oogwenk wegbrandt.”

_Erna aan de Stegge (Adviseur Beeldende Kunst, regiomakelaar Mondriaan Fonds)

“In verschillende opdrachten werkte ik met Erik Buijs samen. Hij is ervaren en deskundig waar het zijn autonome werk betreft. Bij ontwerpopgaven in de openbare ruimte is hij in staat complexe situaties te analyseren en vindingrijke oplossingen aan te dragen. Behendig, kritisch en constructief zorgt hij voor een originele uitkomst. Tot nu toe vaak vanuit een te bescheiden positie: de kwaliteit van het gemeenschappelijke eindresultaat stelt hij boven de zichtbaarheid van zijn eigen inbreng. Zijn coöperatieve houding en zijn humor maken de samenwerking meer dan aangenaam!”