Maas

De Maas

is met een lengte van 925 kilometer een van de belangrijkste rivieren van Europa. Hij ontspringt in Frankrijk en stroomt door België en Nederland om vervolgens in de Noordzee uit te monden. De rivier wordt gevoed met regenwater en wordt, door de afwezigheid van hoge bergen met gletsjers in de buurt, niet beïnvloed door smeltwater uit de bergen.

De rivier ontspringt in een heuvelachtig gebied ten noordwesten van de Vogezen in Frankrijk, het Plateau (de vlakte) van Langres. Deze vlakte ligt op ongeveer 400 meter hoogte, 100 meter hoger dan het hoogste punt van Nederland. Als een beekje van slechts enkele meters breed stroomt ze vanaf hier naar het noorden, richting België.

Doordat er in Frankrijk steeds slechts kleine beken in de Maas uitmonden en de bodem erg poreus is, groeit de rivier een beetje, maar niet erg hard. In Frankrijk slingert de rivier door weiden, wijngaarden en bossen. Belangrijke zijrivieren, zoals de Ourthe en de Amblève, voegen zich in de Ardennen bij de elkaar.

In de buurt van Luik komt de rivier in wat vlakker terrein terecht en omdat de bodem daar erg hard is, verdwijnt er geen water in de bodem. Bij Eijsden in Zuid-Limburg komt de rivier Nederland binnen en vormt hier tot Stevensweert de natuurlijke grens tussen Nederland en België. In Den Bosch voegt zich nog het water van de Dommel en de Dieze erbij en bij de Biesbosch mengt het water zich met het water van de Rijn.
Via de Rotterdamse haven en het Haringvliet mondt hij uiteindelijk in zee uit.